Geld Besparen

Het grootste probleem waar reizigers, en met name backpackers, tegenaan lopen is geldgebrek. Negen van de tien keer geef je meer uit dan gepland of wil je langer blijven dan gepland. Als je niet wil werken onderweg en je geld is op zit er niks anders op dan terug te keren naar huis. Tenzij je hele gulle ouders of vrienden hebt. wij zijn reizigers die het liefste alles zien! Op je hostel kamer blijven zitten om geld te besparen is niet onze manier van reizen, dat kan in Nederland ook. Om jullie te helpen zo lang mogelijk in Azië te blijven hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om geld te besparen tijdens het reizen!

  • Vlieg op Bangkok

Als je naar het vaste land van Zuid-Oost Azië reist is het een optie om op Bangkok te vliegen in plaats van je land van bestemming. Wil je op reis naar Myanmar, Laos of Cambodja? Dan is een vliegticket Bangkok en een apart ticket naar het land van bestemming vaak goedkoper dan rechtstreeks vliegen. Als je goed zoekt en meerdere overstappen overweegt kan je een retourtje Bangkok boeken voor minder dan €500. Doorvliegen naar één van de andere landen kost vaak niet meer dan €100. Dat is goedkoper dan rechtstreeks vliegen.  Het moment van boeking kan ook veel invloed hebben op de prijs van je vliegticket. Uit dit artikel van website Vroegboekkorting Wijzer blijkt dat je richting Zuidoost Azië nog altijd het beste een maand of 9 van te voren kunt boeken.

  • Neem een smart Phone of laptop mee

Misschien laat je liever alle communicatie middelen thuis en schrijf je al verhalen met pen en papier maar een laptop of smart phone besparen je wel geld. Als je contact wil houden met het thuisfront, je mail wil checken, een ticket wil boeken of een hostel wil reserveren hoef je alleen maar WIFI op zoeken. Dit scheelt een hoop bezoekjes aan internetcafés. Wij hadden overigens beide mee naar Myanmar maar dat heeft weinig zin. Internet in Myanmar is nog trager dan het openbaar vervoer.

  • Slaap in dorms

Als je alleen op reis bent is het slapen in dorms een goede optie. Een dorm is een gedeelde slaapkamer waar meerdere mensen een slaapzaal delen. De kosten voor een dorm zijn altijd lager dan een privé kamer. Je zal er wel even aan moeten wennen. Naakt slapen zit er meestal niet in en als je niet tegen snurken kan zijn oordopjes geen overbodige luxe.

  • Koop een reisgids

Er zijn veel reizigers die van de gebaande paden willen en zonder reisgids reizen. En hoewel wij die mening volledig begrijpen kan een goede reisgids je een hoop geld besparen. Ze waarschuwen je voor oplichters, geven de juiste prijzen aan of hebben goede tips voor voordelige tours en accommodatie. Kortom, een reisgids helpt je niet alleen naar de mooie plekjes, het scheelt je ook geld!

  • Vertel goede verhalen

Als je veel meemaakt heb je ook een hoop te vertellen. Locals in Azië zijn dol op goede reisverhalen en ook nog eens bijzonder gastvrij. Ze vinden het geweldig als je positieve en leuke dingen verteld over hun land. En laten we eerlijk zijn, veel geld gaat op aan cocktails en biertjes in een gezellige bar. Als jij goede verhalen weet te vertellen is de kans groot dat locals (of andere reizigers) je trakteren op een biertje!

  • Koop geen souvenirs

Hoe hard opa en oma of vader en moeder er ook om vragen, souvenirs kosten geld (en ruimte in je tas). Natuurlijk is het leuk om een shirt of Boeddhabeeldje mee te nemen voor thuis. Maar geloof ons, onze ouders kunnen een souvenirwinkel beginnen met Aziatische spullen maar foto’s en verhalen doen het altijd beter! Bespaar geld, en kom thuis met mooie verhalen!

  • Eet en drink op straat

In Nederland bijna ondenkbaar maar in Azië heel normaal. De foodstalls (kleine eettentjes op straat) hebben heerlijk eten! Verhalen over dat het niet veilig is of goed doorbakken zal je altijd horen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je een avond op de wc zit. Maar dat levert weer goede verhalen op, en dus gratis biertjes en geen souvenirs! Verleg je grens en eet wat er op straat verkrijgbaar is.